• Siis, kui ajada näpuga järge…

  11. märts 2019

  Mõnes töös on täpsus väga tähtis. Eksimusteks ruumi ei ole, sest see võib maksma minna isegi kellegi elu nt. meditsiinitöös. Teaduslikult on välja töötatud väga palju erinevaid mudeleid ja reegleid, kuidas midagi teha, ükskõik mida, kasvõi ideesid genereerida. Nende eesmärgiks on ohutus, „eduvalemi“ tagamine, õigesti tegemine, mingi tulemuse kindel saavutamine jne.

  Ka koolis ja ülikoolis suunatakse neid mudeleid jälgima, järgima, pähe õppima ja kasutama. Keegi on teinud ära suure töö (teadustöö) ja teiste elu lihtsamaks, garanteerides juba ette õnnestumise… Samas, ma ei kirjutaks sellest teemast, kui ma nende mudelitega 100% nõus oleksin.

  Teatud reeglite järgi toimides on maailm veidi turvalisem, aga kuidas tekib innovatsioon, uued ideed ja arendused? Mudeleid eirates. See on võib-olla liiga julmalt öeldud, aga nii see on. Ma olen kohanud inimesi (sh õppejõude), kes vahel küsivad kelleltki: “a mis teadusliku mudeli järgi sa seda tegid?“ Nagu need teaduslikud mudelid oleksid ülimad, kuhu maani käib piir ja nii on. Tegelikult ju nii ei ole. Teadus areneb edasi koguaeg, me ise loome seda. Kui me jälgiks koguaeg ainult kunagi välja töötatuid mudeleid, siis me taandareneksime.

  Ma olen absoluutselt nõus, et paljudes valdkondades, kus on tähtsad elud (inimeste, loomade jne) on neid mudeleid ja reegleid kindlasti vaja järgida, sest nendes valdkondades töötavad erinevad inimesed ja seal ei ole ruumi eksimusteks. Siiski nt minu eriala valdkonnas, turundus või loovtöö, on nende mudelite loomine ja rakendamine oluliselt keerulisem, vahel isegi ebamõistlik.

  Väga lihtne oleks, kui keegi kuskil kirjutaks: kuidas luua edukas kampaania? (kindlasti on kirjutatud ka) Fakt on see, et see ei tööta ikkagi igas olukorras.. ja kui töötabki enam-vähem, siis lõpuks ei tööta juba sellepärast, et kõik teevad samamoodi.

  Loovtöös kehtib üks mudel minu arvates: eristu… Kui sa tahad midagi täiesti uut luua, siis eira kõiki reegleid või kui soovid, siis kopeeri pidevalt tehtut. Lõpuks see kindlasti enam ei taga edu valemit.

  Mulle meeldib uusi asi proovida ja katsetada. Muidugi alati tuleb ette eelarveline piir teatud määral, kuid seni pole see mu töös suurt probleemi tekitanud. Ma olen pidanud suutma väga väikeste eelarvetega imesid teha kui ka vastupidi… olen panustanud kuhugi liigselt palju, mis ei ole kasu toonud.

  Kuhu ma selle jutuga jõuda tahan..

  Kasutades „vana head“ taktikat, siis Saku Läte lõpuks rajab e-poe! AGA mitte tavalise e-poe, koos tavaliste tellimisviisidega ;-) . Sel korral kombineerime vana uuega. Ma loodan, et lõpp-tulemus on ka kliendi jaoks põnev.

  Alustasime kontaktide uuendamise kampaaniaga https://sakulate.ee/article/hea-saku-late-klient-2/ ning järgmises postituses räägin, miks see juba oluline on :-)

  Airi
  Saku Läte
  Joogivesi, mis hoolib