Milline on kvaliteetne kohv?
  • Kohvioa kvaliteeti määravad tegurid- kuidas neid ära tunda?

    18. mai 2016

    Milline on kvaliteetne kohv?

    Tavatarbija jaoks võib tänapäeva suure kohvivaliku juures jääda segaseks, millised on kvaliteetsed kohvioad. Sõna „kvaliteetne“ kaunistab pea iga toote ning teenuse reklaami ja pakkumist. Seetõttu satub tihti ostukorvi kohvipakk, mis on valitud lähtuvalt hinnast. Kuidas aga tunda ära kvaliteetset kohviuba ning teha tark otsus lähtuvalt kohvi kvaliteedist ning seejärel hinnast? Järgnevalt toon välja mõned lihtsamad tegurid mis aitavad jõuda just endale meelepärase kohvijoogi nautimiseni.

    1. Kvaliteedi märgiks võib lugeda seda, kui kohvioa pakil on välja toodud kohviubade pärituolumaa või pärituolumaad. Saku Läte kohviubade sortimendis oleme klientidele välja toonud kõik kohviubade päritolumaad, et klientidel oleks ettekujutus, kus kohast antud oad toodud on.
    2. Kohvi maitsenüansid määrab suuresti kohvi röstimisaste. Mida heledam röst seda mahedam, hapukam maitse ning mida tumedam röst seda tugevam ja täidlasem on kohvi maitse. Saku Läte kõik kohviubade sordid on keskmise röstimisastmega. Keskmine röst sai valitud lähtudes tarbijate ootustest, keskmine röst tagab mõnusa aroomi, täidluse ning meeldiva kohvinaudingu, kus ükski maitsenüanss ei varjuta teist.
    3. Kaks tuntuimat kohviubade sorti üle maailma on Araabika ning Robusta. Araabika uba tuleb Araabika kohvipuust ning Robusta uba Robusta kohvipuust. Enamjaolt on kohvipakkidele protsentuaalselt kirja pandud mitu % on pakis ühte või teist uba. Araabika kohviuba on maitselt mahedam ning seetõttu ka üldsusele meeldivam. See aga ei tähenda, et Robusta kohviuba oleks kehvem. Robusta kohviuba on tugevama maitsega ning annab kohvile mõnusa ja tugeva aroomi ning maitse. Kui eelistatakse piimaga kohvijooke, siis sobib Robusta sisaldusega kohviuba ideaalselt. Saku Läte sortimendis on robusta sisaldus Saku Läte Intense ning Saku Läte Classicus.  Saku Läte Grand ning Premium on 100 % Araabika ubadest.
    4. Kohviubadele peale vaadates on näha, et kohvipaki sisu üldmulje on ühtlane. See tähendab, et kohviubade seas ei ole kõrbenud ega teistest märgatavalt heledama röstiga ubasid. Oad ei ole katki ning on ühtlase suurusega.
    5. Kohviubade hinda mõjutab tootmisprotsessi kvaliteet. Enne kohvi lõpp-produktina letile jõudmist läbib kohviuba veel mitmeid etappe. Alguse saab kvaliteetse kohvi teekond istandusest,  kus kohvipuu kasvab. Seejärel nopitakse valminud kohvikirsid, eemaldatakse kohvioad viljalihast, sorteeritakse, röstitakse, töötatakse välja kohviretseptid, ning lõpuks pakendatakse. Kõikide nende etappide korrektne läbimne võtab aega ning pühendumist.

    Silmas tuleb pidada, et kohviubade hea maitse, aroomi ning kvaliteedi säilimiseks tuleb kohvipakk hoida suletuna nii, et sinna õhk sisse ei pääseks. Selle jaoks on ka Saku Lätel olemas mugavad kohvipaki sulgurid. Kvaliteetse kohvielamuse saamiseks on loomulikult ülimalt oluline roll ka kohvivalmistamise viisil. Saku Läte on seetõttu oma sortimenti võtnud JURA täisautomaatsed kohvimasinad. JURA oma tuntud Šveitsi kvaliteedis on ideaalne tarbijale, kes tahab kiirelt ning lihtsalt valmistada piimakohvi ning kohvioast kätte saada kõik parimad omadused. Meie Saku Lätes oleme JURA masinatega väga rahul. Kohvi valmistamine on lihtne, mugav ning kiire- nagu ka Saku Lätele kombeks on!

    Kristianne Melanie Liit
    kohvikategooria juht